La Tosa (Travessia amb Raquetes de Neu)


El passat cap de setmana del 29 de febrer per fi vàrem provar les raquetes de Neu.

Vàrem fer una petita travessia per iniciar-nos en aquest tipus de excursions. Per fer la ruta de La Tosa o Tosa d’Alp, el segon cim mes alt de la Cerdanya, es una muntanya de 2.537 m situada a l’est de la serra del Moixeró, al límit entre la Cerdanya i el Berguedà.

Vàrem quedar amb el guia al Pàrquing P1 de l’estació d’esquí de la Molina. Després de fer uns dies de ple estiu, aquest dia li va tocar ser un dia d’hivern. A peu de pista no hi havia neu, començava a haver a cota 1.600 m.

Per això teníem que agafar el telecabina “Cadi-Moixeró” perquè ens deixes a cota 2.300 m, però quant vàrem arribar estava tancat pels forts vents que havien al cim. Per cert el telecabina de La Molina, va ser el primer que es va construir a Espanya.

Per sort el van obrir a les 11 en punt, just quant tenia que començar la nostre travessia. Dons així el vàrem agafar tots plegats les raquetes, pals i Forfaits i cap amunt després d’unes explicacions d’en Martí el guia.

La travessia inicial i que Intentaríem fer, si el vent ens ho permetia, era baixar a la primera parada del telecabina a 2.300 m (l’única que havia fins ara) i anar fins el cim de La Tosa 2.537 m i després baixar de nou a on ens havia deixat el telecabina, unes 3 hores. L’altre opció, depenent del vent i del nostre ritme seria agafar el telecabina per baixar a la segona parada, al refugi Niu de l’Àliga, prolongació inaugurada aquesta temporada 2019-2020, en aquest cas el recorregut serien nomes 2 hores.

Un cop a dalt, vàrem comprovar per nosaltres mateixos el fort vent. Amb prou feines ens vàrem poder posar els guants, i gorres. I amb ajuda de tots i sobretot del guia, posar-nos les raquetes. Ja tots preparats, unes explicacions de com caminar amb raquetes i iniciem la travessia de veritat.

Al principi una mica complicat caminar, per la nul·la experiència de quasi tots i sobretot pel fort vent en contra, però una vegada separats de l’estació del telecabina anaven per llocs on el guia sabia que el vent ni picava tant.

El guia anava fent petites aturades, per agafar aire i per explicar-nos els diferents cims que des d’allà es podien anar veient, amb el permís de la boira. Es va aturar en un punt on havia una pedra amb una x i 4 inicials i ens va explicar que en aquell punt confluïen els territoris de 4 municipis (Alp, Urús, Das y Bagà), on la seva punta també es coneix com a Pedró dels Quatre Batlles, però això es una altre excussió.

Un cop a dalt, en Martí ens va donar l’opció de quedar-nos al refugi Niu de l’Àliga o continuar una miqueta mes, tenint el compte que ens tornaríem a tenir vent, i així fer el cim, fins la fita. No podíem desaprofitar aquesta oportunitat i el vent que feia no era tant perillós si anaves en compte. Era un tram amb poca neu, encara que estàvem a 2.500 metres, i la poca que havia estava gelada, però ho vàrem aconseguir arribar fins els 2.537 metres.

Vàrem baixar una miqueta per tornar al refugi Niu de l’Àliga per donar per acabada la excursió amb raquetes, ja que finalment va ser la travessia de les 2 hores degut a que per les aturades i per les desviacions que vàrem fer pel fort vent, va durà 3 hores llargues.

Després d’un cafè molt, molt calent en el refugi, vàrem agafar el telecabina per baixar de nou fins el pàrquing, allà vàrem intercanviar opinions amb el Martí i amb els seus consell decidir on anar a fer un bon merescut àpat després d’aquesta fantàstica travessia.

Un comentari a “La Tosa (Travessia amb Raquetes de Neu)

  1. Molt bonica aquesta excursió! A L’Oriol i al Marc els devia encantar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *