Penelles (Noguera)
Després de visites a Pobles Abandonats, segurament amb moltes bones histories amagades sota la runa, teníem la necessitat de visitar algun poble viu amb una historia actual i hem anat a visitar Penelles, famós per una curiositat molt gràfica i artística.
Província: Lleida
Altitud: 276m
Coordenades: 41°45’30″N 0°57’55″E
Població actual: 428 habitants
Edificis a destacar:
– Església St. Joan Baptista
Penelles està a 1 hora i 45minuts de Barcelona i a 40 minuts de Lleida. Des de Barcelona agafem la AP2 direcció Lleida i a continuació la A2 direcció Cervera, a Anglesola sortim per la 504 i agafem la C53 direcció Balaguer, a 3 km després de La Fuliola agafem la LV-3028 a la dreta i a Castellserà, agafem la LV-3027 per arribar a Penelles.
Nosaltres hem aparcat a la Plaça Major perquè no aquest dies no hi ha molts visitants, però hi ha un aparcament públic a la entrada al poble per la LV-3331.
Penelles es troba en una zona agrícola, amb una llarga tradició en el conreu de cereals i altres productes agrícoles.
Penelles és un poble situat a la comarca de la Noguera, a la província de Lleida. Tot i ser una localitat petita, és coneguda arreu pel seu compromís amb l’art urbà i pels seus impressionants murals, que han convertit el poble en un referent del turisme cultural i artístic.
Primer una mica d’història, s’esmenta per primer cop l’any 1079 com a propietat d’Armengol IV d’Urgell, com un assentament fortificat del terme del castell de Butsènit. Hi estaria vinculat fins al 1186, en què Guillem de Meià, amb l’aprovació del Comte d’Urgell, el donava a l’orde del Temple el castell de Penelles. En suprimir-se aquesta ordre (1317) passà a l’orde de l’Hospital, que l’integrà a la comanda de Barbens fins a arribar la desamortització del segle XIX.
El més destacat és l’església Nova de Sant Joan Baptista, construïda per Danès i Puig Boada, deixebles de Gaudí. També hi ha la Font Monumental de l’any 1896, la plaça Major, el safareig o la Creu del Terme, d’estil gòtic.
Però el poble és conegut principalment pel GarGar Festival de Murals i d’Art Rural, que es va iniciar el 2016. Aquest festival ha transformat les façanes de les cases i altres edificis en veritables obres d’art, atraient artistes d’arreu del món. Els murals, molts d’ells de gran mida, són de temàtiques variades, sovint relacionades amb la vida rural, la naturalesa i la cultura local.
Us podeu fer amb un mapa, per 1,5€, amb explicacions i detall dels artistes, país, tècnica i mida dels murals a l’Oficina de Turisme del poble, a la direcció Carrer Carme, 2.
Al site de wikiloc, on els entusiastes del senderisme i activitats a l’aire lliure comparteixen les seves experiències, hi ha una ruta on estan marcats molts dels murals, falten els de les últimes edicions, es una ruta realitzada al 2018.
També podeu seguir la ruta amb el Google Maps on va marcant alguns del murals mes coneguts.
El GarGar Festival va néixer com una iniciativa per revitalitzar el poble de Penelles, que patia els efectes de la despoblació rural, com molts altres municipis petits de la comarca de la Noguera.
L’objectiu principal era donar vida a les façanes de les cases i edificis del poble a través de l’art urbà, concretament amb murals de gran mida, pintats per artistes locals, nacionals i internacionals.
El nom del festival, “GarGar“, fa referència al so dels ocells, que evoca el caràcter rural de la zona.
Durant el festival, els artistes transformen les façanes dels edificis de Penelles en enormes obres d’art. Els murals solen estar inspirats en temàtiques locals, com la vida rural, la naturalesa, les tradicions i la cultura de la zona. Alguns també fan referència a aspectes més universals, com la vida quotidiana, els valors humans o l’ecologia. Aquesta diversitat de temes fa que cada mural sigui únic.
El festival té lloc durant un cap de setmana, normalment al mes de maig, i inclou altres activitats culturals i lúdiques, com ara concerts, tallers, exposicions d’art i food trucks.
Fins en el racó mes amagat pots trobar un, com en el Portalet de Dalt, un carrer sense sortida, el mes antic del poble.
Gràcies a l’èxit del GarGar Festival, Penelles ha aconseguit guanyar visibilitat i reconeixement a nivell regional, nacional i internacional. Cada any, el festival aconsegueix ampliar la seva oferta i comptar amb més participants de diferents parts del món i visitants. El poble, que era desconegut abans de l’inici del festival, ha passat a ser un referent en el món de l’art urbà rural, i ha demostrat com l’art pot servir per revitalitzar comunitats rurals petites.
També hem assistit també a una exposició de “Refranys il·lustrats” un projecte de Saviesa Pop creat per Ivan Egea que es vol convertir en un refranyer popular de street art en diferents municipis del territori, on l’objectiu principal és donar a conèixer al públic en general la riquesa i la capacitat expressiva de la llengua i preservar en el temps les dites populars catalanes.
Les il·lustracions busquen reinterpretar els refranys tradicionals catalans convidant a l’espectador a fer una segona lectura a través de la broma, la ironia, la sàtira, i el doble sentit.
Ivan Egea / Pangoico (exposició “Refranys il·lustrats”)
La visita a peu pot durar diverses hores, ja que els murals estan dispersats per tot el poble. Tots els murals estan numerats i es pot anar seguint per ordre o descobrint-los a l’atzar.
Si vas seguint l’ordre t’assegures de no deixar-te’n cap, perquè és molt fàcil que al teu passeig alguns murals es quedin «amagats» a parets i tàpies.
Una visita molt i molt recomanable.