Museu Alien Barcelona

Per fi, un museu que des de fa temps volíem visitar, des de que ho vàrem descobrir per Instagram pel 2018-2019.

No es un museu con qualsevol, te molt de mèrit. Es un somni d’un seguidor, aficionat, col·leccionista i fan de la saga de les pel·lícules d’Alien. Luis “Nostromo” des de petit ha anat col·leccionat figures, objectes i material original de col·leccionisme de la Saga.

Quant un dia decideix, agafar un pàrquing que en els poc mes de 70m2 actuals munta en 4 anys tota la seva exposició, recreant varies estàncies de les pel·lícules originals i recreant-les manualment amb materials reciclats.

Hi han repliques de objectes, com els detectors de moviment, que ha construït seguint planells publicats per les xarxes, també amb materials reciclats.

Per aquest motiu aquest museu el fa únic en el món.

Maquetes de las naus, repliques d’objectes, objectes originals, fotografies de rodatges, storyboards, etc… tots ells amb la seva corresponent fitxa d’autentificació.

Nomes entrar estem en la secció dedicada a la obra mestra “ALIEN, el 8 pasajero” (1979).

Tot son detalls, al començament de la visita ens demana deixar les coses en uns penjadors, on cada un te el nom dels tripulants de la nau.

Ens trobem a la Nostromo, concretament en el laboratori de ASH, l’oficial científic, mèdic i androide i como no, ell esta present.

Passem la porta i ens trobem a la nau on va escapar Ripley i Jonesy, el gat, la Narcissus. En aquesta cambra ens explica les particularitats del director, Ridley Scott. Ens explica que era una mica “cabró” perquè no explicava als actors, ni com era, ni quant sortiria el Alien, per filmar mes verídicament els efectes de terror i pànic dels actors, que fos me real.

 Molts dels escenaris els ha construït seguint los trucs del cinema, com ens explica en la secció dedicada a la segona pel·lícula, ALIENS (1986).

Ens trobem a Hadley’s Hope, la instal·lació de terra-formació per colonitzar el planeta. Aquí ens explica el truc d’il·luminar el terra amb diferents colors i amb la ajuda dels efectes especials, un terra que esta formar amb plataformes de plàstic es converteix en un terra metàl·lic.

Abans de passar a l’última estància, en explica la problemàtica del espai, que com ell també es troben en les pel·lícules. Quant els espais pels decorats son petit si es vol representar estàncies molt mes grans, s’utilitzen miralls per donar la sensació del doble d’espai. Per que no es vegin les dues parts iguals es posem objectes, cartells amb frases en llocs que nomes en veuen reflectides i no directament, i altres objectes que nomes es veuen directament i no surten reflectides.

Aquesta secció esta presidida per la Reina Alien i dos ous a mida real. També podem observar l’arma que feia servir la Marine Janette Vasquez, construïda amb una arma, un xassís de una moto Yamaha i parts del manillar.

Traspassem a la última estància a través d’unes cortines, aquesta està dedicada a Alien 3 (1992), potser la pel·lícula mes “paranoica”, ens trobem al “Escorxador” de la Unitat Correccional del planeta Fiorina “Fury” 161.

Aquí podem trobar figures de totes les demes pel·lícules, però el que mes impressiona es el Alien a mida real amb tot el seu detall.

Ens explica en detall les diferents parts del Alien, dels material amb que va ser construït sos d’animals, tubs de plàstic, una calavera humana…

El creador del disseny original es del reconegut artista H. R. Giger. En les seves obres son una barreja orgànica de l’oníric, el sexual i el fantàstic. Va fer dissenys per les pel·lícules de Dune, Potergeist II, Espècies, però la que el va llençar a la fama va ser Alien.

El seu estil, en què s’uneixen allò mecànic i allò orgànic, allò fàl·lic i allò oníric, allò robòtic i allò alienígena, és inconfusible. Els seus primers dissenys no van ser acceptats per tenir moltes semblances amb els òrgans sexuals humans.

A Aliens, James Cameron, no va voler comptar amb ell i per aquest motiu varen tenir que canviar varies coses del Alien, com per exemple, el cap va a passar de transparent a totalment negre.

Van tornar a comptar amb ell per Alien 3 i Prometheus on Alien torna als seus disseny originals.

En tota la visita, ens acompanya en tot moment la banda sonora que amb l’ajuda de Luis ha estat del tot sincronitzada, amb els canvis de secció i amb els efectes que ens ha explicat, junt amb els canvis d’il·luminació.

No t’ho pots perdre; les seves explicacions, les anècdotes de les pel·lícules, els trucs del rodatges, dels efectes especials i de la construcció d’alguns objectes, i d’algun que altre secret. La visita guiada es totalment imprescindible. Has d’aprofitar abans de que doni llum el seu nou projecte que farà junt a altres persones fans de la ciència ficció, com diu ell has d’aprofitar en venir ara perquè les visites no seran tant personalitzades.

Puc sentir la satisfacció d’en Luis de veure realitzat el seu somni, perquè jo porto fa molt i molts anys al cap una de semblant, però en un altre àmbit totalment diferent, que espero que algun dia es faci realitat.

Per finalitzar la visita ens deixa fer 5 minuts de fotos i ens explica el seu nou projecte. Un nou espai molt mes gran que junt amb un grup de persones entusiastes de la ciència-ficció volen recrear escenaris de varies pel·lícules d’aquest genera amb espais d’exposicions fixes i espais per exposicions temporals.

Un nou espai on ja estan treballant amb ell, esta ubicat molt a prop al actual. Volen oferir molts mes serveis, a part de fer que sigui una experiència molt mes immersiva, per exemple una sala per fer esdeveniments com presentació de llibres, una sala multimèdia polivalent, tot sempre relacionat amb la Ciència-Ficció. Si vols conèixer mes sobre aquest projecte a l’apartat d’enllaços tens el dossier. Aviat publicaran un crowdfunding per qui vulgui col·laborar en aquest projecte amb importants recompenses.

Enllaços

Museu Alien Barcelona

Dossier nou projecte “Museu Alien de la Ciencia Ficció”

Les pel·lícules per ordre cronològic

Any 2004
Alien vs. Predator
Paul W.S. Anderson
2004
Fitxa

Any 2004
Aliens vs. Predator Requiem
Colin Strause, Greg Strause
2007
Fitxa

Any 2063
Alien: Neverland
Noah Hawley

2025
Noticia

Any 2093
Alien: Prometheus
Ridley Scott
2012
Fitxa

Any 2107
Alien: Covenant
Ridley Scott
2017
Fitxa

Any 2122
Alien
Ridley Scott
1979
Fitxa

Any 2137
Alien: Isolation
Fabien Dubois
2019
Fitxa

Any 21xx
Alien: Romulus
Fede Álvarez
2024
Fitxa

Any 2179
Aliens
James Cameron
1986
Fitxa

Any 2179
Alien³
David Fincher
1992
Fitxa

Any 2381
Alien: Resurección
Jean-Pierre Jeunet
1997
Fitxa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *