Casa Batllló | Mapping “Living Architecture”

El 7 de maig de 2022, l’artista digital Refik Anadol porta el llegat de Gaudí al futur amb una impactant projecció a la façana de Casa Batlló.

Refik Anadol (1985) es un artista multimèdia i director turc establert a Los Angeles, pioner en l’estètica de la Intel·ligència Artificial i de dades amb una obra que situa la creativitat en la intersecció entre els humans i les màquines.

Els seus projectes consisteixen en algoritmes d’aprenentatge automàtics basats en dades que creen entorns abstractes i de caràcter oníric.

L’esdeveniment del mapping de Barcelona va estar emmarcat dins de la programació del festival OFFF i la fira ISE. Va tenir lloc el dia 7 de maig en cinc passis (21:30 h, 22:00 h, 22:30 h, 23:00 i 23:30 h) de forma gratuita.

Es van instal·lar 6 projectors en las cases de la banda contraria del passeig de gracia, emetin 300.000 lúmens sobre la façana.

Vaig anar a l’últim passi, així ja era fosc del tot i es podia gaudir millor amb tot el seu esplendor. El Passeig de Gràcia era tallat des de Consell de Cent fins a Valencia, i en lloc de cotxes havien milers de persones.

Sobre la façana una compte enrere, quedaven 5 minuts pel inici. L’expectació era total, tothom preparant la càmera i el mòbil per immortalitzar el moment, buscant un lloc on els arbres no impedissin veure l’obra d’art.

Quant faltava un minut sentim una veu que comença dient “Mirem cap el futur, com hauria fet Gaudi…” i després de una petita explicació comença l’espectacle que podeu veure en aquest vídeo, imatges i sons electrònics que a mi em recorden molt a la música de Jean-Michel Jarre o Vangelis.

S´havien fet altres mapping, però aquest va ser completament diferent, l’artista ha jugat a la perfecció amb les ombres i els colors, juntament amb les espectaculars formes del balcons, finestres i els diferents detalls de la façana.

Després de mes 10 minuts finalitza l’obra amb una imatge del rostre d’Antoni Gaudi, on tot el públic respon amb un fort i extens aplaudiment.

Segons l’organització varen assistir un total de 47.000 persones.

La Casa Batlló es converteix així, en el primer edifici Patrimoni Mundial de la Unesco del qual es fa una obra NFT, obres digitals, sense tenir forma tangible, que poden ser comprades i venudes com qualsevol altre tipus de propietat.

L’obra “Casa Batlló: Living architecture” es un NFT dinàmic, inclou una imatge de la façana que canvia segons el clima, gràcies a uns sensors que recullen dades climatològiques de Barcelona en temps real, i també segons les efemèrides que a la Casa Batlló celebren a la façana, com els adornaments per Sant Jordi i Nadal. Aquesta obra va sortir a la venda el 10 de maig en una de les subhastes de la fundació Christie’s, amb una estimació d’entre un i dos milions d’euros. Un 10% dels guanys obtinguts aniran destinats a l’Associació Aprenem Autisme i a la Fundació Adana. Es va vendre per uns 1.310.000 euros.

A Rockefeller Plaza de Nova York (al cor de Manhattan) hi ha instal·lada des del 30 d’abril, de forma pública, una pantalla de deu metres on es projecta una rèplica de la peça.

La Casa Batlló entra en el “metaverso” amb una obra NFT i un “mapping”” .- Ara

¡Es como si toda la fantasía de Gaudí cobrase vida!” .- La Vanguardia

Font

Casa Batlló

Google Maps

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *